Aanvang gesprekken Brexit

Vandaag beginnen de officiële gesprekken die moeten leiden tot de Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Een op voorhand historische gebeurtenis zonder precedent. Het vreemdelingenrecht zal daarin een prominente rol spelen.

Status Unieburgers en burgers van het VK

Heet hangijzer kan de toekomstige status van de Unieburgers die nu in het VK verblijven worden. Dit zijn er naar schatting zo’n drie miljoen. De status die deze groep zal gaan verkrijgen – of niet zal gaan verkrijgen – is op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Daarbij speelt het feit dat de Britten de controle over immigratie volledig in eigen hand willen krijgen waarschijnlijk een grote rol. Omgekeerd zullen de op het Europese vasteland verblijvende Britten de situatie ook met argusogen volgen.

Noord-Ierland, binnen- of buitengrens?

Een tweede hoofdpijndossier vormt mogelijk de grens die Noord-Ierland (onderdeel van het VK) van Ierland scheidt. Voor de lokale bewoners is een harde grens ondenkbaar, dit roept direct associaties met de Troubles op.  Een open grens staat echter op gespannen voet met de harde Brexit die premier May voorstaat. Ook hier is het laatste woord nog lang niet over gesproken.

Brexit; vreemdelingenrecht in beweging

Naast de economische en algemeen juridische ontvlechting zullen er veel vraagstukken van vreemdelingrechtelijke aard naar boven komen drijven. Heeft u op dit moment al behoefte aan advies? Wilt u bijvoorbeeld als Brit weten of het verstandig is een ander type vergunning aan te vragen, of zelfs een paspoort? Neem direct vrijblijvend contact op en leg het aan specialist Niek Vollebergh voor.

Recente Berichten